Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2012 08:59 - Да кажем не на задължителното здравно осигуряване
Автор: causes Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4431 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ако някой е чувал за друг подобен абсурд като родния, със законово вмененото задължение за всеобщо задължително здравно осигуряване, включително и за хората без доходи, нека ми даде пример.
Правото, а не задължението, за здравно осигуряване е изрично посочено в Конституцията:
"Чл. 52.
(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон."
Правото за това е право, за да може да се приложи в случай на нужда. Няма такава законова, а и морална, постановка, че едно право е "задължително". Ако искам, ще живея. И това право също е прокламирано от Конституцията. Ако не искам, никой не може да ме задължи да го направя. Ако искам, и ако обстоятелствата го позволяват, ще реализирам труда си срещу доход. Имам право да се трудя, но никой не може да ме задължи да се възползвам от него. Друг е въпросът, че така гръмко декларираните от Конституцията общочовешки права никой, дори и имагинерният Бог, не може да гарантира. Още по-малко може да бъде задължен човек да се възползва от правата си.
От къде накъде Законът за здравното осигуряване ще вменява на хората задължението да се осигуряват? Ако искат хората да се възползват от възможностите, които уж им обещава законът, това е друго. След като искаш да получиш нещо, ще трябва да осъществиш насрещната престация. Освен това, дори да искаш, ако не можеш да получаваш доход заради обективните обстоятелства, водещи до несъответствие на предлагането и търсенето на труд, как да я направиш тази престация?
И що за абсурд е декларацията на чл.1 ал.3 от Закона за здравното осигуряване, във връзката му с чл.40 ал.5?
Чл.1
(3) Здравното осигуряване е задължително и доброволно.
Чл.40
(5)
Лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3(разбирай всички, които не получават доход-бележката е моя), са длъжни да:

 

1. внасят осигурителни вноски върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване - до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, и извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация;

 

2. подават декларация в срок до края на месеца, следващ месеца на възникване на това обстоятелство, по ред, определен с наредба на министъра на финансите, в която посочват, че ще се осигуряват по реда на т. 1.

Е как може осигуряването да е едновременно и задължително, и доброволно? То е или едното, или другото. В случая с прословутия закон разбирай, че фискът е въвел базово осигуряване, като е решил да обхване абсолютно всички, и го е направил задължително. А т.нар. доброволно не е нищо друго, освен допълнително осигуряване. И кой ще е този, който ще се осигурява втори път за същото нещо, допълнително демек? Ами естествено онзи, който не е доволен от услугите, платени от задължителните вноски. И какъв е изводът?
Изводът е, че при все че е задължително и всеобхватно, държавното осигуряване е напълно неадекватно на нуждите на хората.
Крайно време е Народното събрание да промени този пълен абсурд и да премахне задължението за здравно осигуряване на хората без доходи. Ако това всеобщо осигуряване беше правдиво и възможно дори за хората без доходи, то щеше да се въведе такова и за всички останали осигурителни случаи. А такова всеобщо задължение в КСО просто няма.
Крайно време е Народното събрание да допусне алтернативността на здравното осигуряване и застраховане , а и въобще на всяко едно социално осигуряване и застраховане. НЗОК има място единствено като институция, която трябва да се грижи и плаща за здравето на децата, непълнолетните, пенсионерите и всички онези, които не могат да реализират доход, при всичките им усилия да го направят.
Крайно време е здравните вноски да бъдат премахнати, а на тяхно място да се въведе допълнителен данък върху доходите, но значително по-малък от сегашните здравни вноски като тежест. Този допълнителен данък ще финансира разходите на НЗОК. А иначе, хората, които реализират доход, да могат свободно да избират дали да се осигуряват/застраховат в частни дружества(каси или застрахователи) или просто да си плащат всеки път, когато им се наложи.

Призовавам всички, които недоволстват от абсурдното ни здравноосигурително и социалноосигурително законодателство, да се присъединят към мен и да отправим искания за съответните законови промени. Възнамерявам да отправя жалба, и ще го направя скоро, пред Комисията за защита от дискриминация срещу всички държавни институции, отговорни за това абсурдно положение. Всички онези, които са без доходи по една или друга причина, трябва да се чувстват дискриминирани и да се присъединят към мен. Аз самият съм оставал временно без доход и съм бил в същото положение. Имам неплатени здравни вноски за това време, които не възнемерявам да платя, заради пълния абсурд, в който сме поставени. Можете да ми пишете на адрес nigeon@abv.bg и да съгласуваме нашите общи действия.


Подписка за промени в Закона за здравното осигуряване и Кодекса за социално осигуряване

 

С подписа си декларирам, че желая отмяна на чл.40,ал.5 и ал.6 от Закона за здравно осигуряване, които противоречат на справедливостта и принципа за поемане на публично задължение за плащане на налог/осигуровка само в случаи на доказано получаване на доходи. Също така настоявам да се приеме изцяло нов закон, който да въведе алтернативното право за избор или не на здравно осигуряване и социално осигуряване на определени социални рискове, на алтеративни начини за осигуряване/застраховане и на алтерантивни фондове, които да управляват процесите по набирането и изразходването на средствата по индивидуалните партиди.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - задължително здравно осигуряване според дохода.
02.05.2012 09:15
В цяла Западна Европа е задължително здравно осигуряване.
Премиите се изчесляват според дохода. Да кажем доход 1000 лева 100 лева премия.
100 лева доход 10 лева премия и.т.н. Всичко след това се покрива от здравната каса.
Клиента само подвърждава че е бил на преглед например. Получава сметка след което се препраща на
Здравната каса. По този начин подвърждаваш за дадената услуга.
Така и няма корупция.И няма свои и твой.

Българската здравна система е Американска, затова България и Америка са до това положение относно Здравната каса. Но нали България преди беше папагал на Русия след 1989 стана папагал на Америка, вместо да погледне как е в стария континент Европа. Сега се опитва към Европа, но 22 години са загубени, както една НОВА генерация е загубена.
цитирай
2. анонимен - Здравни осигуровки до гроб
09.05.2012 21:52
"Здравното осигуряване задължително и доброволно". Четири години след пенсионирането ми и още ми търсят здравни осигуровки. Сигурно това ще продължава и след смъртта ми. Подкрепям първия коментар.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: causes
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 77052
Постинги: 18
Коментари: 81
Гласове: 44
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930