Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 22:59 - Вероятната цена на забраната за проучването и добива на шистов газ
Автор: causes Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 9767 Коментари: 27 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На днешното парламентарно заседание народните представители отхвърлиха предложението на депутата Лъчезар Тошев за забрана на съхранението на въглероден диоксид в земните недра. Международната природозащитна организация WWF (като част от Коалиция за климата – България), призовава депутатите да вземат предвид всички рискове за хората и околната среда и да се съобразят с липсата на опит за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (УСВД – Carbon capture and storage) в топлоелектрическите централи и големите горивни инсталации, които са основният причинител (емитер) на парникови газове.

Коалиция за климата – България, Гражданската инициатива за забрана за проучването и добива на шистов газ и редица други неправителствени организации и експерти вече изразиха своето несъгласие от разрешаването на прилагането на технологията в България.

Какви са мотивите:

1. Народното събрание е на път да реши България да не се възползва от точка 19 на европейската директива за CCS 2009/31/ЕО, както и на чл. 4 ал. 1, който гласи: „Държавите-членки запазват правото си да определят зоните, измежду които могат да бъдат подбрани места за съхранение в съответствие с изискванията на настоящата директива. Това включва правото на държавите – членки да не позволяват съхранение в определени части от своята територия или на цялата си територия”. Австрия вече забрани прилагането на технологията, Германия е на път да го направи, а Полша разреши до 2026 г. да се правят само проучвания.

2. Законопроектът е изготвен без обществени консултациисъгласно Закона за нормативните актове и без дебат по темата с местните общности и заинтересованите страни.

3. България няма подходящи геоложки условия и страната се намира в сеизмично активна зона.

4. Народните представители на този етап не смятат да вземат в предвид 30 000 подписа събрани от Гражданската инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ, с които се иска законова забрана за нагнетяване на въглероден диоксид в земните недра.

5. Българското правителството към момента не е обявило каква е цената за съхранение на въглероден диоксид в нашата страна, въпреки че вече са започнали проучвания в три района (Павликени; Ямбол-юг и село Черково; и Гълъбово-Марица Изток) на обща стойност над 2,4 милиарда евро. Същевременно според Глобалния институт по улавяне и съхранение на въглероден диоксид, в България от 2011 г. вече се работи по конкретен индустриален проект.

http://www.globalccsinstitute.com/publications/global-status-ccs-2011

6. Будят сериозна тревога намеренията на правителството приходите от безплатните квоти за емисии, които страната ще получи по право, да бъдат насочени към приложение в България на тази нова експериментална и високо рискова технология, чиято ефективност, полезност и приложимост тепърваще се проучва и анализира. http://www.ner300.com (New Entrants Reserve)

7. Технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид не е решение за българските ТЕЦ, тъй като инсталирането на такива съоръжения в нови ТЕЦ води до 25% повече потребление на енергоносители и до средно с 10% намаляване на икономическата им ефективност, което се компенсира чрез увеличаване цената на електричеството. Министерството на енергетиката на САЩ очаква технологията по улавяне и съхранение на въглероден диоксид да оскъпи цената на електричеството с 30% при нови централи и с над 80% при оборудване на съществуващите.

8. Съществува огромен неизползван потенциал и редица алтернативи в България за борба с климатичните промени чрез мерки за залесяване и опазване на горите и екосистемите, внедряването и развитието на малки децентрализрани ВЕИ мощности, повишаването на енергийната ефективност, санирането на сградния фонд, производство на биогаз от ферми, сметища и остатъчна биомаса, биоабсорбиране, слънчева енергия, геотермални и водородни централи и др.

Коалиция за климата – България, Гражданската инициатива за забрана за проучването и добива на шистов газ и неправителствените организации ще продължат да настояват за забрана на прилагането на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид на територията на България.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. causes - статията е от
25.01.2012 23:00
http://www.energyonline.bg/2012/01/wwf-%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d1%81%d0%b5-%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0/
цитирай
2. causes - Знаех си, че нещо са ни приготвили неуважаемите ни парламентаристи
25.01.2012 23:02
Шистовият газ даде фира засега, но нагнетяването на въглероден двуокис май ще мине.
цитирай
3. blackpredator - Я обясни бе еколоже,
26.01.2012 00:24
Що за "високо рискова технология" е тая ???!
Земетресениа ли ще предизвиква, или тайфуни?

Я обясни /и пресметни/, колко торове, пестициди и друти ...циди, се влагат в житницата на БГ, за която толкова плакахте, се усвояват, а не отиват във водоносният харизонт, на който също спретнахте шистово опело?

Екологията е наука, не дрън-дрън писания...
Геологията също.
цитирай
4. causes - Прав си за пестицидите и торовете
26.01.2012 09:08
Аз съм твърдо за екологичното земеделие. Но, за шистовия газ дълбоко не си прав. И ако при конвенционалното земеделие все пак химикалите, които остават в продукцията, са в някакви допустими норми,защото ако не са, продукцията ще се скапе, то при технологията "Хидравличен удар" рисковете да се получат необратими катаклизми са огромни.
цитирай
5. blackpredator - Извинявам се за тона,
26.01.2012 11:34
но това е технология, прилагана поне 50 г. масово в света при добива на нефт и газ, за подобряване дренажноста на скалите-колектори, включително и в БГ.

Някой успешно употреби некомпетентноста на тълпата, със страх за свои цели...
цитирай
6. causes - Извинявам се много,
26.01.2012 13:36
но никога преди не са използвани такива коктейли от силно отровни и канцерогенни химикали, както и такова огромно налягане. Някой успешно заблуждава другата част от тълпата, че точно този метод е използван.
цитирай
7. blackpredator - Извинявам се много,
26.01.2012 17:07
но тия 500 химикала, са асортимента на "мосю Бриколажа" на нефтената промишленост, които се използват от години, включително и в БГ. И там е спекулацията. Като строиш колиба, използваш един-два вида тухли, не 500. В случая 10-15. Другото са безопасни пропанти. Огромното налягане е заради петростатичното. На място разликата е малка. И т.н....
цитирай
8. causes - Ти от къде се извъди такъв експерт?
26.01.2012 19:51
Пак ти казвам. Заради наличието на шистов газ в много дълбоки пластове от шисти, няма как да ми сравняваш конвенционалното сондиране, което се прави хем на по-малки дълбочини, хем в не толкова плътна среда, и по тази причина се използват по-ниски налягания(просто няма нужда да са по-високи). Както и не е необходимо да се използва такъв богат арсенал от агресивни химикали. Как си обясняваш неистовия стремеж да се добива труднодостъпен газ? И точно защото е труднодостъпен, затова и се налага да се прави при такива екстремални условия-свръхналягане върху смъртоносен коктейл. И въобще не е вярно, че шистовия газ е толкова евтин. Точно обратното и пак заради по-трудния добив. Дрън -дрън в САЩ газът бил много евтин. Ми как няма да е евтин, като са надупчили земята си като швейцарско сирене и скоро ще изчерпят всичко налично там където сондират. В момента добиват страшно много и инфраструктурно са разработили добре системата, затова и е евтин газа. Но в дългосрочен план няма да е така.
цитирай
9. blackpredator - Ами ти виждал ли си сондаж
26.01.2012 21:40
и сондажна ядка наистина? Я ми обясни разликата между твърдост и плътност на скалите. И що е конвенциално сондиране, щото не знам?
И налягането е със, не върху...

десет семестъра съм го учил и десет години работил ...и още близо...

американско сирене...:)
цитирай
10. causes - Ако си работил, значи си един от онези, които имат пряк интерес от този боклук
26.01.2012 22:47
Мечтая за времето, когато такива ато теб ще ги командироват на Луната. Там да си дупчат наволя. Ама и там да си останат да живеят и да сърбат това, което сами са си надробили.
цитирай
11. blackpredator - Тия, които ме познават тук, могат да го потвърдят.
26.01.2012 23:42
А заради подобни лунатици, страната ни, все ще е на последно място по всички показатели. На мен не ми дреме, рупайте си "екологичните" добавки и преживяйте кощрявата, която сами си избирате...

Айде със здраве, лека...
цитирай
12. causes - Хората, които толкова нелепо наричаш лунатици, са истински земляни, т.е. жители на майката Земя.
27.01.2012 11:39
Това са хора със здрава връзка със своята земя, грамотни и милеещи зе екологичното равновесие. А не някакви технократизирани екстремисти, които не виждат по-далеко от носа си, и единствената им движеща сила е користта. "Професионалисти" като теб са способни да минат и през гроба на майка си, само и само да се налапат.
цитирай
13. causes - Ако не се чувстваш такъв, докажи го с адекватни коментари
27.01.2012 11:46
Ако цената на нашето охолно и безсмислено съществуване, т.е. консумирайки все повече и все повече ненужни неща, зомбирани от масовата пропаганда на лошия вкус и фалшивия просперитет, е да изтискаме и последните енергоносители от нашата Земя, направо си го кажи, а не ми внушавай колко сме назадничави. Назадничави са твоите идоли, защото тяхната единствена цел е тяхната собствена печалба, а не печалбата за обществото като цяло. Ти замислял ли си се въобще каква цена плащаме всички, за да живеем по този бесмислен начин. Опряхме до шистовия газ, защото няма достатъчно енергоресурси, за да се произведат всички онези нелепи боклуци.
цитирай
14. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 11:49
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/news/kupite-pestitsidy-i-unichtozhte-sornyaki-/>купить гербицид киев</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/catalog/rangoli/>тов ранголі</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/catalog/>завод виробництва пестицидів</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/herbicides/>почвенные гербициды сроки внесения</a>
цитирай
15. анонимен - отто интернет магазин женской одежды
17.10.2012 07:57
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.tapq.com/observereffect/coastriders_temp/profile.php?mode=viewprofile&u=159499>штаны для паркура купить </a> ботинки женские <a href=http://biznes-week.ru/user/SaniadabKed/>сайты одежды в украине </a> купить куртку монклер <a href=http://on.ch.ua/user/harialmocaisa/>повседневные платья фото </a> белье женское ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>get Kamagra online in Canada </a> - Kamagra tablets in usa : viagra Kamagra london : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>maryland Kamagra about viagra </a> - Kamagra in manitoba
цитирай
16. анонимен - купить обувь большого размера
17.10.2012 17:00
Доброго времени суток!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://infacomp.ru/user/JexheepsyVose/>джинсовые рубашки мужские купить </a> купить женский кошелек <a href=http://doci.ru/user/SigeAbibion/>длинное черное платье купить </a> купить оптом детские куртки <a href=http://elegapostel.narod2.ru/>купить обувь в днепропетровске </a> короткие платья ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Kamagra delivery in 6 hours </a> - Kamagra tablets acne : Kamagra Oral Jelly 100mg offers Generic viagra online : <a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Cheap Kamagra in Europe </a> - Cheapest UK supplier Kamagra
цитирай
17. анонимен - купить бижутерию тиффани
18.10.2012 00:29
Привет!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://www.desant-irk.ru/user/BiakAttek/>производство модной одежды </a> вязаные свитера женские <a href=http://megatrack.info/user/PhinnaImmexia/>интернет магазин клубная одежда </a> шубы распродажа бобёр <a href=http://elegapostel.narod2.ru/>эль сааб платья </a> интернет магазин одежды распродажа ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Kamagra apcalis </a> - Buy Cheap Kamagra c.o.d. saturday kgr Kamagra Buying Online Kamagra Cheap overnight delivery : best lla Kamagra : <a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly supplies Europe </a> - viagra Kamagra offers
цитирай
18. анонимен - где можно купить брюки
18.10.2012 09:34
Здраствуйте!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://tricot.com.ua/user/caloSoapy/>одежда интернет магазин дешево </a> купить очки солнцезащитные <a href=http://www.ishxoy.com/user/Acickymoomi/>ремонт бижутерии </a> интернет магазин подростковой школьной одежды <a href=http://omapostulez.narod2.ru/>оптовая молодежная одежда </a> заколки для волос ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly visa Buy Cheap </a> - low price Kamagra purchasing UK : Cheap UK Buy Kamagra Online : <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>lowest price Kamagra costs US </a> - Cheap overnight Kamagra online prescription
цитирай
19. анонимен - купить дорожную сумку на колесах
19.10.2012 03:52
Здраствуйте!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://risbt.ac.in/wp-content/plugins/zingiri-forum/mybb/member.php?action=profile&uid=21366>детская одежда шалуны интернет магазин </a> интернет магазин детской одежды украина <a href=http://streetracing.ru/auto/user/DibEcobby/>купить недорого одежду интернет магазин </a> юбки больших размеров купить <a href=http://dejavu.ua/>вязаные платья со схемами </a> нарядные детские платья ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Kamagra tablets UK </a> - leveren Kamagra viagra : Oral Jelly suppliers usa Buy Kamagra : <a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly supplies Europe </a> - online pharmacy Cheap Kamagra
цитирай
20. анонимен - люция интернет магазин женской одежды
19.10.2012 12:50
Привет Всем!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.urbanfarmexchange.org/member.php?action=profile&uid=32205>интернет магазин дорогой бижутерии </a> женская модная одежда <a href=http://csyst.ru/user/haxysoacy/>сумки для девочек подростков купить </a> вязание платья туники <a href=http://dejavu.ua/>сумки турецкие купить </a> распродажа ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra100.blog.hr/>Kamagra UK Buy genuine </a> - Oral Jelly Buy Kamagra tablets : viagra Kamagra university of kentucky : <a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>where can I purchase Kamagra no script </a> - UK Viagra Kamagra
цитирай
21. анонимен - купить синее платье
19.10.2012 22:00
Доброго времени суток!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://www.smokinphoto.com/photographyforum/member.php?523068-BleamnFoonage>футболки с длинным рукавом купить </a> интернет магазин детской одежды <a href=http://www.forum.antikas.ru/member.php?action=profile&uid=43058>одежда войчик интернет магазин </a> кожаный пиджак купить <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>сумки интернет магазин распродажа </a> каталог детской одежды ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Kamagra </a> - UK prchase of Kamagra : Kamagra shop preis : <a href=http://kamagra100.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg Buy Generic viagra online </a> - Kamagra by mail
цитирай
22. анонимен - мелитополь платья
20.10.2012 01:54
Привет!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.remont-compyuterov.ru/user/breattGet/>магазин пуховиков распродажа </a> обтягивающие леггинсы <a href=http://www.rusprojection.ru/user/ElalFophalley/>сумка мешок купить </a> платья оптом <a href=http://dejavu.ua/>где купить дешевую обувь </a> кошельки женские интернет магазин недорого ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Kamagra shop kaufen </a> - Online drug stores Kamagra UPS : Kamagra Oral Jelly 100mg offers Generic viagra online : <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>prescription Kamagra online Cheapest </a> - Buy Kamagra chewable tablets
цитирай
23. анонимен - купить джинсы в америке
20.10.2012 16:05
Привет!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://www.bombus.su/user/Abnorieimpene/>жилетки распродажа </a> магазин кошельки женские <a href=http://svetlanasv.ru/user/LortViory/>купить маленькое платье </a> бальные детские платья купить <a href=http://dejavu.ua/>купить рюкзак для ноутбука </a> платье детское ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra mg totalise UK </a> - Kamagra sildenafil : beli Kamagra malaysia : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>viagra kalnagra Kamagra </a> - Kamagra anal Jelly
цитирай
24. анонимен - молодежная одежда 2012
21.10.2012 00:55
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://progressatc.ru/user/NeriJoibbot/>модная одежда оптом от производителя </a> купить шарф женский <a href=http://slegalozu.narod2.ru/>короткие красные платья </a> интернет магазин одежды феррари <a href=http://knigindom.ru/user/johydayhoicky/>одеяла распродажа </a> магазин одежды ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Generic prescription Kamagra online overnight delivery </a> - Cheapest Kamagra online in the UK : Cheap Kamagra home page : <a href=http://get-kamagra.blog.hr/>Kamagra tablets 100mg ajanta </a> - order Kamagra online fast shipping
цитирай
25. анонимен - бесплатные схемы вязания крючком платьев
22.10.2012 04:49
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://www.nashdosug.com/user/addissesy/>купить футболки с рисунком 3d </a> интернет магазин одежды джинсы <a href=http://voyage-stories.ru/user/Weaffilla/>модные женские джинсы 2012 </a> женские кожаные сумки <a href=http://www.banda.or.id/forum/member.php?action=profile&uid=77736>одежда найк каталог </a> каталоги одежды киров ... Успехов Вам!
-====-
<a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>Kamagra shop preis </a> - Kamagra tablets in africa :.Oral Jelly 100mg UK Kamagra tablets .:<a href=http://kamagra100.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg suppliers sildenafil citrate </a> - my experience with Kamagra
цитирай
26. анонимен - розовое платье фото
29.10.2012 15:46
Уважаемые господа!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.imtz.com/user/Tetefloollini/>платье анна </a> одежда <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#керри-интернет-магазины-одежды»>керри интернет магазины одежды</a> интернет магазин детской одежды дети <a href=http://www.allyans.com.ua/user/Meeflyfut/>платья и сарафаны </a> осенние куртки ... Удачи Всем!
.:::.
Discount for Christmas 5-12% <a href=http://get-kamagra.blog.hr/#Kamagra-100mg-japan»>Kamagra 100mg japan</a> - Kamagra Oral Jelly visa Buy Cheap : Kamagra 100mg nizagara : Discount for Christmas re 7% <a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/#Kamagra-bestellen»>Kamagra bestellen</a> - Oral Jelly suppliers Europe Cheapest Kamagra
цитирай
27. анонимен - интернет магазин женской одежды москва
03.11.2012 11:26
Доброго времени суток!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://tia.org.ua/user/Pietuisee/>платья винкс </a> шарф капюшон <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>платья лилия </a> магазин одежды мужской <a href=http://www.nht.ru/index.php?subaction=userinfo&user=outsoulub>вязание крючком платья для девочек </a> одежда для малышей до года ... Успехов Вам!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>Kamagra tablets next day pregnancy </a> - kamagra stand : Generic Kamagra viagra : Discount for re 5 7 % <a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>overnight Kamagra Online Generic </a> - Cheap Generic Kamagra caverta Online pharmacy
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: causes
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 77015
Постинги: 18
Коментари: 81
Гласове: 44
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930